Bir film eleştirmeni edebiyata nasıl geri döndü?

amerikali

Aktif Üye
Times Insider kim olduğumuzu ve ne yaptığımızı açıklar ve gazeteciliğimizin bir araya gelme şekline ilişkin bilgiler sağlar.

20 yılı aşkın bir süredir, yakın zamana kadar Haberler için ortak bir film eleştirmeni olan Ao Scott'ın rutini aldı.

Hafta için derecelendirdiği filmlere göz atın. Bir taramaya gidin. Ertesi sabah bir derecelendirme girin. Yıkama. Tekrarlayın.

Ama şimdi, 2023'te Times Kitap İncelemesi için Eleştirmen olarak rol oynayan ve tutkularına konsantre olabilen 58 yaşındaki Bay Scott'tan beri: klasik romanları okumak. Kötü yeni başlayanların konuşmalarını savunmak. Şiirleri Demirize etmek.

Geçen Kasım ayından bu yana, Harvard Üniversitesi'nden edebiyat lisans derecesine sahip olan Bay Scott, hattın incelendiği tek bir şiiri inceleyen popüler bir aylık sütun yazdı. Son zamanlarda egzersizi, okuyuculardan sinirlerini sakinleştirmek veya “basit bir mutluluk anı vermek için” bir şiiri ezberlemeleri istendiği bir haftalık bir meydan okumaya genişletti.

“Sanırım insanların istediği bir şey ve bir bakıma istediğiniz bir şey, istediğinizi öğrenmenize yardımcı olabiliriz,” dedi Scott, Stephen Kings “Holly” ve Samantha Harveys “Orbital” in bir kitaplık üzerinde oturduğu bir röportajda.

Bir tek konuşmada, Bay Scott yeni ritmi için hedeflerini özetledi ve neden okuyucuların yavaşlamayı ve bir parça yazı ile zaman geçirmeyi sevdiğine inandığını söyledi. Bunlar konuşmadan işlenmiş alıntılardır.

Şiirler hakkında böyle popüler bir sütun yazacağınızı hiç düşündünüz mü?

Kitap incelemesine geçtiğimde, çeşitli edebi konularda deneme ve inceleme yapma fikri oldu. Şiirin büyük bir parçası olduğunu hiç düşünmemiştim. Ancak kısa ama yoğun olan kısa şiirler hakkında bu interaktif parçaları vermeye başladığımızda, insanlar büyük bir coşku ile tepki verdiler. Ve şöyle demediler: “Daha fazlasını yapabilir misin?” Eleştiriye deneysel bir yaklaşımdır. Devam ettiğimizde çok iyi yapıyoruz.

Neden yazmak için kitapları iade etmek istediniz?

Her zaman edebiyat hakkında yazmayı severdim ve ona geri dönmek istedim. Ama aynı zamanda bir derecelendirme dışında çalışabileceğim formatlar ve yaklaşımlar olup olmadığını görmek istedim. Bir film eleştirmeni olarak yaptığım şeylerin çoğu, çok eğlenceliydi, ama aynı zamanda bir koşu bandı gibi hissettim. Yılda yüzlerce ve yüzlerce parça ve haftalık son tarihlerdi.

Bir gün şimdi senin için neye benziyor?

Gökyüzünün ne olduğunu şiir okumak için çok zaman harcıyorum. Şiirlerime dahil olan çalışmaların büyük bir kısmı doğru olanları bulmakla ilgilidir. Şiirler, telefonunuzda okuyabilmeniz için yeterince kısa ve yeterince ince olmalıdır. Çok zor olamazsınız, ancak biraz çalışmaya veya yoruma ihtiyacınız var. Şimdi ritim kitaplar olduğuna göre, sadece devam etmeye ve filmlerle nasıl yaptığımı yakalamaya çalışıyorum.

Şu anda ne okuyorsun

Bir sürü kitaptan vazgeçtim. Devasa yeni bir Mark Twain biyografisi var – 1.000 sayfadan uzun. Ve sonra “Great Gatsby” projesini diğer 100 yıllık kitaplarla takip ediyorum. Bir sonraki yapmak istediğim, 1925'te de yayınlanan Virginia Woolf'un “Bayan Dalloway”. Bunu tekrar okudum ve kitap hakkında parçalar okudum.

Edebiyat dünyası bıraktıklarından beri nasıl değişti?

Eski mahallelerine gitmek ve çok fazla değişmediğini görmek gibi. Bazı dükkan cepheleri farklı, ama manzaralar hepsi orada. Ve her zaman okunacak çok şey vardır. Demek istediğim, binlerce yıldır var olan ve çok daha büyük miktarlarda yayınlanan kitaplarla kalmanın zor kalacağını düşünürsem. Fikirden vazgeçiyorum.

Her zaman şiiri sevdin mi?

Kaç kişiyi popüler müzikle tanıttım: benim durumumda benim durumumda Bob Dylan'ı duymak ve bir şarkı yazarı ve metin yazarı olarak yaptıklarıyla ilgilenmek. Bir genç olarak şiir okumaya başladım ve bazen şiir yazmaya çalıştım. Tüm yıllar boyunca filmleri incelediğimde bile, neredeyse her gün şiir okudum.

Film incelemelerinizi nasıl etkiledi?

Bir yazar olarak, her zaman dille kendi ilişkinizi yenilemek için ilginç bir dil örnekleri ararsınız. Bu yüzden kesinlikle başka birçok eleştirmeni okudum, ama bazen hissettim: “Yazının İngilizce dilinin olanakları hakkında ne olabileceği konusunda farklı bir fikre ihtiyacım var.” Şiir bunun harika bir kaynağıdır, çünkü bu kesinlikle gazetecilik veya eleştiriden farklı olan yazma ve dile bir yaklaşımdır. Size ne kadar olasılık, yazarken ne kadar oyunun olduğunu hatırlatabilir.

Amerika'yı sütunları aracılığıyla şiire bağımlı hale getirdiler. Sizce bu kadar kararlı bir deneyim neden bu kadar çok insandan kurtuldu?

Kendi dikkatinizi geri alma ve remaster yapma arzusu var. Ayrıca, her şeyin üretken olması veya kullanılması veya kullanılması gerektiğine, belirli bir miktarda estetik deneyimden aldatmamız gerektiğine inanmak için çok koşullu olduğumuzu düşünüyorum. Bence insanlar iki dakika boyunca bir şiir okumaya davet edildiklerinde ve nasıl düşünüleceği veya hayatlarında nasıl sayılacağı konusunda endişelenmeden kendilerini hissettiklerinde – kabul edeceksiniz.