Birey olarak haklarımız nelerdir ?

Mert

Yeni Üye
Birey Olarak Haklarımız: Düşünmeden Yaşamanın Zorluğu, Haklarımızın Keyfini Çıkarmanın Kolaylığı!

Herkese merhaba! Bugün haklarımızı konuşalım dedim… Evet, o “bizim hakkımız” dediğimiz, hepimizde bir şekilde var olduğunu bildiğimiz ama çoğu zaman hatırlamadığımız haklarımızı! Hani şu “benim hakkımda kimse konuşamaz, ben ne istersem onu yaparım” dediğimiz şeyler var ya, işte onlardan bahsediyorum. Bir çoğumuz farkında bile değiliz ama aslında bu haklarla donanmış birer süper kahramanız. Kollarımızda gizli güçler var, o yüzden neden hep “Yok yaa, ben hep mağdurum” demek yerine biraz da “Bu benim hakkım!” diyerek yaşamıyoruz?

Hadi gelin, haklarımızı mizahi bir açıdan ele alalım, hem eğlenelim hem de hangi haklarımız olduğunu bir kez daha hatırlayalım! Erkeklerin stratejik ve çözüm odaklı bakış açısıyla, kadınların ilişki odaklı ve empatik yaklaşımlarını da ele alıp biraz eğlenceli bir harman yapalım. Hem de sizleri güldürerek… Kafalar şişmesin diye!

Erkekler ve Haklar: Strateji Kur, Taktiği Uygula, Hakkını Al!

Erkeklerin hakları söz konusu olduğunda, genelde strateji devreye girer. “Ben haklarımı alırım ama nasıl? Tabii ki plan yaparak!” demek isteyen bir erkek, genelde o haklarını alırken bir akıl oyununa dönüşür. Hangi haklarından bahsediyorum? Tabii ki “sosyal medyada istediği gibi paylaşımlar yapma” hakkı, “gün boyunca hiçbir şey yapmadığı halde televizyonu elinden bırakmama” hakkı ve “evdeki odanın düzenini asla değiştirmeme” hakkı! Bunlar en stratejik haklardan sadece birkaçı.

Bir erkek, bu hakları savunurken adeta “hakların profesyonel stratejisti” olur. Mesela, “Aman, o kadar yemek yediğim için mi haklarım çiğneniyor?” diyebilir, fakat dikkatli bir şekilde plan yaparak ve iyi bir taktikle, sonunda “Evde tek başıma televizyonu izlememin hakkım olduğunu” iddia edebilir. Hangi stratejiyle? Tabii ki “Bugün çok çalıştım, yoruldum, o yüzden tek başıma dinlenmeye hakkım var” diye düşünerek.

Peki ya ilişki hakları? Erkeğin bu noktada empatik olmaktan pek de hoşlandığını söyleyemem. Fakat “çalışırken hak ettiğim rahatlık” söylemiyle, evde huzur bulma hakkını savunabilirler. Çünkü sonuçta, “Ben de bir bireyim!” diyerek, haklarını duyurur.

Kadınlar ve Haklar: Empati Kur, İletişimle Haklarını İleriye Taşı!

Kadınların haklarını savunma konusunda ise olay biraz daha duygusal bir hal alabilir. Kadınlar, haklarını savunurken çoğu zaman çok fazla düşünmeden, ama gerçekten çok fazla hissederek bir açıklama yapabilirler. Duygusal bağ, empatik düşüncelerle birleştiğinde, hakları savunmak tam anlamıyla bir ilişkiler oyunu haline gelir.

Mesela, kadınların “alışveriş yapma hakkı” meşhur bir haklardandır. “Bu bana ait bir hak!” diyerek, her yeni koleksiyonu almak üzere hedef belirleyen bir kadına rastlamak mümkündür. Erkekler bu konuda çözüm odaklı düşünerek “Bu kadar alışveriş yapmana gerek yok!” deseler de, kadınlar bu haklarını savunarak: “Herkesin kendi zevki, ve bu hakkı kimse elinden alamaz!” diyebilirler. Çünkü haklar, bazen sadece maddi değil, duygusal olarak da insanı tatmin eder.

İlişki hakları da çok önemlidir. “Bu ilişkide benim de duygusal ihtiyaçlarım var!” diyerek, zaman zaman empatik bir biçimde haklarını savunurlar. Fakat bu noktada, kadınların empati yaparak ilişkideki hakları üzerinden konuşmaları genelde bir diyalog başlatır. “Beni dinlemen gerekiyor!” demek, bazen de tam zamanında yapılmış bir hak talebidir. Çünkü sonuçta “Ben de bu ilişkinin bir parçasıyım” diyerek, karşındakini kendi bakış açısına çekebilirler.

Haklar Konusunda Birbirimize Yardımcı Olmak: Strateji ve Empatiyi Birleştirmek!

Evet, şimdi haklarımızı çok daha net bir şekilde fark ettik ama bu hakları nasıl birleştiriyoruz? Erkekler stratejiyle, kadınlar ise empatiyle haklarını savunuyorlar. Fakat burada işler biraz daha karışabilir! Strateji ve empatiyi birleştirmek mümkün mü? Tabi ki! Kadınlar duygusal haklarını savunurken, erkekler de pragmatik şekilde çözüm üretmeye odaklanarak hakları koruyabilirler.

İşte bu yüzden, haklarımız konusunda birbirimize yardımcı olmalıyız. Kadınlar, empati ile sorunları çözerken, erkekler strateji ile çözüm üretmeyi tercih edebilirler. Bir araya geldiğimizde, sadece ilişkilerde değil, aynı zamanda hayatın her alanında haklarımızı en güzel şekilde savunabiliriz. Mesela, bir yanda erkeğin “Benim dinlenmeye ihtiyacım var” demesiyle, kadının “Bu hakkımı kendim için kullanıyorum” demesi, sonuçta her iki tarafı da tatmin eder.

Forumda Tartışmak Üzere Sorular

- Erkeklerin hakları konusunda en stratejik hamleniz ne oldu? (Televizyonu kimseye vermemek mi?)

- Kadınların haklarını savunurken en çok hangi duygusal yaklaşımlar kullanılıyor? (Alışveriş yapmak mı, yoksa konuşulmak mı?)

- Haklarımız konusunda çözüm odaklı bir yaklaşım mı daha verimli olur, yoksa duygusal bağlantı mı?

Hadi, herkes haklarını savunsun! Yorumlarınızı bekliyorum, bakalım kim hangi hakkı savunmuş!