Bu Kaliforniyalı kütüphaneci herkesin “kütüphane keyfi” yaşamasını istiyor.

amerikali

Aktif Üye
Basmakalıp, sessizliği zorlayan kütüphaneci popüler hayal gücünde kalmaya devam etse de Mychal Threets, kütüphanenin katı bilgiçlerin egemen olduğu kuru, mizahtan uzak bir yer olduğu yönündeki her türlü fikri ortadan kaldırmayı amaçlıyor.

Aslında Bay Threets, halk kütüphanesinin konuksever olduğu kadar neşeli de olduğunu ve kütüphanecilerin – onun durumunda ilginç iplikler ve dövmeler yapan 33 yaşında bir adam olduğunu – göstermek için sosyal medyanın gücünden yararlandı. afro – “böyle.” Burada olduğun için mutluyum.

Bay Threets, TikTok, Instagram ve diğer platformlarda “kütüphane keyfi” olarak adlandırdığı videoları paylaşarak, Kuzey Kaliforniya'daki Solano İlçesindeki Fairfield Civic Center Kütüphanesinde günlük olaylar hakkında hikayeler anlatarak bu misyonu üstlendi. çalıştığı yer denetleyici bir kütüphanecidir.

Videoları, sosyal medya hesaplarında milyonlarca görüntüleme ve yüzbinlerce takipçi topladı.

Bay Threets, “Çoğu zaman sadece kütüphane etkileşimlerini, kütüphane hikayelerini anlatırım” dedi. “Bunun dışında insanlara umut dolu mesajlar vermeye çalışıyorum.”

Yakın zamanda yayınlanan bir videoda Bay Threets, elinde nakit parayla gecikmiş bir kitabı iade etmeye çalışan ancak kütüphanenin cezaların yasak olduğu bir bölge olduğunu öğrenen bir “kütüphane çocuğu” hakkında bir anekdot paylaştı.

Bay Threets videoda “'İşte başlıyoruz, daha fazla kitaba bakmaya başlayabilirsiniz' diye düşündüm” dedi. “Ve bu çocuğun yüzünde kocaman bir sırıtış beliriyor ve şöyle diyor: 'Gerçekten mi? Hemen döneceğim.'”

Çocuğun, büyükannesini beklediği otoparktan aldığını ve hemen raflara göz atmaya geri döndüğünü açıkladı.

Bay Threets videoda sözlerini şöyle tamamladı: “Kütüphanelerin cezasız olması önemli; insanlara kütüphaneye geri gelmelerini istediğimizi söylüyoruz.” “Bunlar yerel kütüphanenize ait.”

Bay Threets, bir telefon görüşmesinde bu deneyimleri “kütüphane keyfi” ile kastettiğini söyledi. “Bu, insanların yerel kütüphanelerini sevdiğini ve sadece güzel anlar yaşadığını görmekle ilgili.”

Bay Threets, kütüphanenin verdiği mutluluğun onu neredeyse kendini bildi bileli devam ettirdiğini söyledi. “Gerçek bir kütüphane çocuğu” olarak ilk kütüphane kartını beş yaşında aldı.

İlkokulun büyük bölümünde annesi tarafından, şu anda işlettiği yerel kütüphanenin kaynaklarını kullanarak evde eğitim gördü. Ve en eski arkadaşlarının raflardaki kitaplar ve sesler olduğunu söyledi.

Bay Threets, “Onlar benim için her zaman çok şey ifade etti” dedi. “Her gün böyle devam ettim.”

En sevdiği çocukluk karakterlerinden biri olan, yumuşak huylu bir karıncayiyen olan Arthur Read'in bir kitap ve çizgi film serisinden bir cümlesini ödünç aldı: “Kütüphane kartınız varken eğlenmek zor değil.” Bay Threets'in kütüphane kartı bile var. Arthur Read'in koluna dövmesi var.

Birkaç yıl önce Bay Threets, kütüphanedeki gözlemlerinin diğer insanları rafları ziyaret etmeye teşvik edebileceğini düşündü ve hikayelerini Facebook'taki gönderilerde paylaşmaya başladı.

Coronavirüs salgını sırasında TikTok ve Instagram'a kısa videolar yüklemeye başladı ve bu videolar birçok kişide yankı buldu. İlk viral başarısını Mart 2023'te yaşadı.

Videolar neşe getirmenin yanı sıra, insanlara kütüphanelerin raflardaki kitap koleksiyonundan çok daha fazlasını sunduğunu da hatırlatıyor.

Herkes için bir şeyler var, dedi.

İnsanlar internete erişebilir, enstrümanları deneyebilir, video oyunlarını deneyebilir ve hatta pişirme malzemeleri satın alabilir. Evsiz insanlar kendilerini dış etkenlerden korumak için kütüphanelere başvurabilirler. Bay Threets, yalnız vakit geçirebileceğinizi veya yeni insanlarla arkadaş olabileceğinizi söyledi.

Bay Threets, kütüphanenin “herkesin var olabileceği bir yer” olduğunu söyledi.

“Kütüphane olmasaydı pek çok insan hayatta kalamazdı” diye ekledi. “Birçok insan hayatlarını iyileştiremeyecek ve yapabilecekleri nihai geleceğe sahip olamayacak.”

Eski bir Solano İlçesi kütüphanecisi olan Jamie Nakamura, Bay Threets'in “tüm kütüphane personelinin imajını iyileştirdiğini” söyledi.

“Mychal sadece kendisinden bahsetmiyor” dedi. “Meslektaşlarından, onların ne kadar harika olduklarından ve kütüphanede olmanı ne kadar istediklerinden bahsediyor.”

Bay Threets, sosyal medyada iki tutkusunun kesişiminden bahsediyor: kütüphane ve akıl sağlığı.

Uzun süredir takipçileriyle kendi zihinsel sağlık sorunları hakkında açıkça konuşuyor ve kütüphanenin, insanların aynı düzeyde hassasiyeti ifade etmekte özgür hissedebilecekleri bir yer olmasını istiyor.

Bay Threets, “Ben her zaman kaygınızı ve depresyonunuzu kütüphaneye nasıl taşıyabileceğinizi anlatırım” dedi. “Onu binanın dışında bırakmana gerek yok.”

Kütüphane müşterileri ve onun çevrimiçi takipçileri, sürekli olarak “İyi olmamak sorun değil” diye vaaz veren Bay Threets'ten rutin “akıl sağlığı kontrolleri” beklemeleri gerektiğini biliyorlar.

Bay Threets'in meslektaşları onun çalışmasını takdir ettiler. Kütüphane çevrelerinde iyi tanınıyor ve meslektaşları tarafından Amerikan Kütüphaneciler Birliği ödülüne aday gösterildi.

Geçtiğimiz yıl, ülke çapındaki 1.400 adaydan oluşan bir havuzdan, derneğin üstün kamu hizmeti nedeniyle “Kütüphanecimi Seviyorum Ödülü”nü kazanmak üzere seçilen 10 kütüphaneciden biriydi. Bu ayın sonlarında düzenlenecek törenle onurlandırılacaklar.

Takipçilerinden bazıları onu “Mister Rogers' Neighbourhood”daki aynı isimli sunucuya veya “Reading Rainbow”daki LeVar Burton'a benzetti.

Geçtiğimiz günlerde Bay Threets, babasının hayatını “kurtardığı” için kendisine teşekkür etmek üzere kütüphaneye gelen biriyle ilgili bir video yaptı.

Kişi Bay Threets'e babasının bir gün kütüphaneye geldiğini söyledi. Bay Threets, kişinin kendisine şunu söylediğini hatırladı: “Ve sen geldin, sandalyelere oturdun ve 'Merhaba dostum, nasılsın?' dedin. Ve babam sana kendini iyi hissetmediğini söyledi. Ve siz de şöyle dediniz: “Kütüphaneye geldiğiniz için teşekkür ederim.” Burada olduğunuz için teşekkür ederim. Yardım istemekten asla korkmayın. Kütüphane bunun için var. Size yardım etmek için buradayız.'” Kişinin kendisine şunu söylediğini söyledi: “Ve bu babam için dünyalara bedeldi.”

Kişi Bay Threets'e, babanın terapiye gitmeye ve ailesiyle bozulan ilişkisini onarmak için çalışmaya başladığını söyledi.

Bay Threets videoda, “Ve size bu hikayeyi anlatıyorum çünkü bu kişinin hayatını kurtarmadım” dedi. “Kütüphane bunu yaptı. Kütüphane sizin için burada. Yardım istemekten asla korkmayın.”