Hernan Diaz bile sahip olduğu kitaplara şaşırıyor

amerikali

Aktif Üye
Fleur Jaeggy, Joy Williams, Anne Carson, Mary Ruefle, Diane Williams, Rachel Kushner, Gerald Murnane, Lydia Davis, Parul Sehgal, Lauren Groff, Sam Lipsyte, Rebecca Solnit, Katie Kitamura, Alejandro Zambra, Claire-Louise Bennett, Amy Hempel, Percival Everett, Helen DeWitt, Alice Munro, Hanne Orstavik, Don DeLillo, Carys Davies, Jenny Erpenbeck, Chris Ware, Yoko Tawada, Jennifer Egan, AO Scott, Deborah Eisenberg, Paul Yoon, Ottessa Moshfegh, Michael Ondaatje, Louise Erdrich, Colson Whitehead , Sigrid Nunez, Jean Strouse, Lorrie Moore. Bu elbette eksik bir liste.

Trust üzerinde çalışırken ne okudunuz?

Benim için yazmak okumakla başlar. Ve Güven çok sesli bir roman olduğu için epeyce okumak zorunda kaldım. Roman, farklı kurgusal yazarlar tarafından farklı tür ve tarzlarda yazılmış dört farklı kitap içerir. Roman içinde roman olan ilk bölüm için, Edith Wharton, Constance Fenimore Woolson, Vernon Lee, Henry ve Alice James gibi yüzyılın başındaki birçok kadın yazarı okudum ve yeniden okudum. İkinci bölüm, “büyük bir adam” sesiyle yazılmış, parça parça bir tarihi belgedir. Uzun bir süre, insanları büken anılarla dolu zar zor sindirilebilir bir diyet yedim – Andrew Carnegie, Theodore Roosevelt, Henry Ford ve Calvin Coolidge bu iğrenç menüdeki isimlerden sadece birkaçı. Üçüncü kitap çok farklı bir üsluba sahip ve Joan Didion, Lillian Ross gibi yazarlardan ilham almak büyük bir zevkti. “Güven”, hem bir tür nesir şiiri hem de moderniteye olan aşkını ilan eden kişisel bir günlükle sona eriyor. Bunu yazarken, Jean Rhys, Ludwig Wittgenstein, Virginia Woolf, Sylvia Townsend Warner, Dawn Powell, Theodor Adorno ve Gertrude Stein gibi çok çeşitli yazarları okudum ve tekrar ziyaret ettim. Ayrıca pek çok arşiv çalışması yaptım ve Amerikalı kodamanlarla evli birkaç gerçek kadının kişisel belgelerini incelemek özellikle dokunaklıydı.

Herhangi bir teselli okumanız var mı?

Az önce kütüphanemin PG Wodehouse bölümüne gittim ve 29 kitabını okuduğumu bildirebilirim. Oh, Wodehouse’u ne kadar seviyorum! Tekrarlanabilirliğiyle her zaman şaşırtıcı, her zaman keyifli, havadar dünyasında bizi her zaman güvende hissettiriyor. Wodehouse’un bana bu kadar rahatlık vermesi ve aynı zamanda onun romanlarından birinden her çıktığımda hayatımın ne kadar acımasız ve perişan olduğunu hissettirmesi ironik.

Bir kitap sizi hiç başka birine yakınlaştırdı mı veya aranıza girdi mi?

Bazı yazarlar bir konuşkanlığın şifreleri gibidir. Örneğin, David Markson’ı seven biri anında arkadaş olur. Ama bunun tam tersi de geçerli: Bir partide bahsedilmesi beni olabildiğince çabuk ve diplomatik bir şekilde odanın diğer ucuna gönderen yazarlardan oluşan gizli bir listem var.

Son zamanlarda bir kitaptan öğrendiğiniz en ilginç şey nedir?

“Karaya ayak bastıklarında, karada yaşayan hayvanlar vücutlarında denizin bir kısmını taşıyorlardı; bu, çocuklarına miras bıraktıkları ve bugün bile her kara hayvanını eski deniz kökenlerine bağlayan bir miras. Balıklar, amfibiler ve sürüngenler, sıcakkanlı hayvanlar ve memeliler – her birimiz damarlarımızda sodyum, potasyum ve kalsiyum elementlerinin deniz suyuyla neredeyse aynı oranlarda birleştiği tuzlu bir akım taşıyoruz. Bu, milyonlarca yıl öncesinden, uzak bir atamızın, tek hücreliden çok hücreli duruma geçtikten sonra sıvının sadece deniz suyu olduğu bir dolaşım sistemi geliştirdiği zamandan kalan mirasımızdır. ” (Rachel Carson, “Çevremizdeki Deniz”)