Kitap Eleştirisi: Benjamin Taylor’ın “Parlak Medusaların Peşinde”

amerikali

Aktif Üye
PARLAK MEDUSA AVINDA: Willa Cather’in Hayatıkaydeden Benjamin Taylor

2020’nin zorlu aylarında bir yazar arkadaşımla birlikte Willa Cather’in kurgularını okumaya karar verdik. Umutsuzluğa karşı ne güzel bir panzehirdi bu. Çoğunu yeniden okumak zorunda kaldım, ancak bazı hikayeleri ve romanları kaçırmıştım ve onları hiçbir zaman sırayla veya Cather’in hayatına dair net bir fikir vererek okumamıştım. Bu bahar aynı zamanda bana bu tür kitapların ne kadar farklı olabileceğine dair bir şeyler öğreten birkaç biyografiyi de araştırdım.

Tonsal ve politik olarak çeşitli, bariz bir hayranlıkla ya da bariz bir hoşnutsuzlukla yazılmış, yoğun bir şekilde Cather’in çalışmalarına odaklanan ya da onun kişisel hayatını sorgulayan – pek çok biyografi! Edith Lewis’in Willa Cather Living (1953) adlı eserindeki “kişisel kaydından” James Woodress’in Willa Cather: A Literary Life (1987) adlı eserinin kapsamlı, neredeyse günlük anlatımına ve Hermione Lee’nin “Willa Cather: Double” adlı eserinin ayrıntılı eleştirel okumalarına kadar Lives (1989) bana Cather hakkında ve bazen onun biyografi yazarları hakkında istediğimden çok daha fazlasını öğretti. Sharon O’Brien’ın Willa Cather: The Emerging Voice (1986) adlı eseri Cather’in cinselliğine dair yeni bir bakış açısı ortaya çıkarırken, Joan Acocella da Willa Cather and the Politics of Criticism (2000) adlı eserinde Cather’in çalışmalarının akademik analizlerine esprili ve agresif bir bakış açısı kazandırdı.

Bu girdabın ortasında, çoğu zaman Cather’in hayatı ve çalışmalarına dair kısa ve net bir giriş bulabilmeyi isterdim; bilimsel anlaşmazlıklara saplanmadan büyüleyici ve anlayışlı olabilecek bir kitap. Proust’un mükemmel bir kısa biyografisinin, Philip Roth’la olan uzun süreli dostluğunun kısa, canlı bir anı kitabının, iki roman ve diğer eserlerin yazarı Benjamin Taylor, Cather’in yaşamının anlaşılır bir taslağı olan Parlak Medusaların Peşinde’de tam da bunu sunuyor: bir portre kendi romanlarından biri için vizyonunu “fildişi üzerine boyanmış ince bir minyatür gibi” olarak tanımladı.

Taylor, Cather’i, karakterlerini kendisinin yarattığı hızlı, düşünceli vuruşlarla canlandırıyor; yeni gerçekler veya şaşırtıcı yorumlardan ziyade zarif bir edebi makale sunuyor. Başlangıçta şöyle açıklıyor: “Hikâyenin Cather’in yaşadığı döneme karşı duyduğu düşmanlıktan yola çıkmasını istiyorum.” “Mutluluğa, özellikle de kendi mutluluğuna ve arzunun mutluluk getiren gücüne inanıyordu. Onun kesinlikle inandığı bir kaderi vardı; engelleri bir kenara itti; Hedefleri onun için açıktı.”

Başkaları onun hayat yolunu farklı yorumlayabilir ama bu kadar kısa ve öz bir portre, o kadar keskin genellemelere dayanıyor ki. Kısalık bir yazarın tavrını ortaya koyar; Seçim ve vurgu (burada özellikle Willa Cather’in kurgusunu düşünüyorum) her şeydir. 1922 tarihli ünlü makalesi “The Novel Démeublé”de şöyle yazmıştı: “Sayfada hissedilen ancak orada açıkça adı verilmeyen, yani deyim yerindeyse yaratılmış olan her şey.” Bu, isimlendirilmeyen şeyin açıklanamaz varlığıdır, ima edilen tondur. kulakla hissedilen ancak duyulmayan sözel ruh hali, gerçeğin, şeyin veya eylemin duygusal aurası.

Taylor, bizi Cather’in Kuzey Virginia’daki doğumundan, ailesinin 1882’de, kendisi dokuz yaşındayken kırsal Nebraska’ya taşınmasına kadar geçen onyıllara götürüyor. Oradan Red Cloud kasabasına geçer ve son derece yetenekli bir öğrenci olarak ilk yılları boyunca “bir kızdan çok erkek gibi davranan ve giyinen, saçlarını kısa kesen, kolalı beyaz gömlekler ve pantolon askılarıyla derslere giden, ve Lincoln’deki o zamanlar yeni olan Nebraska Üniversitesi’nde Derin Bir Sesi Etkilemek”.

Gazeteci olarak çalıştığı yıllar boyunca, Nebraska State Journal için yüzlerce köşe yazısı yazdı ve Pittsburgh’a taşındıktan sonra, önce Home Monthly dergisi ve ardından The Pittsburgh Leader için “bir milyondan fazla kelime” için incelemeler ve makaleler yazdı. 1899’da “gerçek aşkı” Isabelle McClung ile tanıştı ve derin bir ilişki kurdu, McClung’un ailesinin evine taşındı ve lisede öğretmenlik yapmaya başladı – bir yandan da bir yandan hala kurgu okuyordu.

Kendi deyimiyle o “çılgın yıllar”. Ama çok geçmeden onun kurgusu dünyaya geldi; İlk koleksiyonu “Trol Bahçesi” 1905’te yayınlandı. Ünlü McClure’s dergisinin genel yayın yönetmeni olarak çalışmaya devam etti – bir arkadaşına yazdığı gibi “benim kadar kötü yazılmış materyaller okumuş olmasına rağmen.” Okumanın üzerimde bir tür uyuşukluk etkisi var. Pek çok büyük ve bilge insanın bunu başardığını biliyorum, ama ben bunu kelimelerden oluşan hiçbir şeyden korkmadan yapabilecek kadar büyük ve akıllı değilim.” İlk romanı “İskender’in Köprüsü”nü 1912’de yayımladı. ”ve bunun yanlış bir başlangıç olduğunu hemen anladı; ardından 1913 yılında “ikinci” ilk romanı olarak tanımladığı romanı: “Ey Öncüler!” Nihayet 40 yaşındayken yayımlandı.

Hayatın büyük bir kısmı sahneden uzakta geçiyor; Ayrıntılar kaybolur; Zaman ortadan kaldırılıyor. Ancak Taylor ne zaman kendini öne çıkaracağını biliyor. Cather’in kendisini bir romancı olarak kabul ettirmek için verdiği uzun mücadelenin acılarını ve “Bizimkilerden Biri” hakkındaki kalın -bazılarına göre aşırı dolu- bir roman olan “Bizimkilerden Biri”nin ardından karşılaştığı kişisel ve profesyonel mücadeleleri ustaca aktarıyor. Birinci Dünya Savaşı’ndaki bir asker, 1923 baharında Pulitzer Ödülü’nü kazanan, ancak bazı sert ve Cather için incitici eleştiriler alan yeni bir estetik için baskı yaptı.

Taylor ikna edici bir şekilde, Cather’in 1922’den sonra geliştirdiği “geç dönem üslubunun” -“çığır açan buluş, eski düşüncelerin yeni bir anlatım, yeni bir sadelik uğruna terk edildiği basitleştirilmiş bir tarzda yatmaktadır”- başyapıtları olarak gördüğü şeyi ürettiğini iddia etmektedir (I) kabul etmek). ): “Kayıp Bir Kadın”, “Profesörün Evi”, “Başpiskoposun Başına Ölüm Gelir” Ve “Belirsiz Kaderler” dahil.

Anlatım, Cather’in canlı sesi hakkında bir fikir veren, Cather’in mektuplarından alıntılarla destekleniyor (2013’te yayınlanıncaya kadar bunlar yalnızca başka kelimelerle ifade edilebiliyordu). 1913’te bir arkadaşına şöyle yazmıştı: “Ön kapıyı çivileyip kaos içinde yaşayabilseydim, bir dolma kalem olurdum ve bu iş biterdi; mürekkebin akacağı bir kanal” diye yazmıştı bir arkadaşına 1913’te. Tarlakuşunun Şarkısı.”

Ancak bu kitabın özü, Taylor’ın mektupları kullanması değil, Cather’in kendi yöntemleriyle tutarlı, itici bir anlatıyı nasıl oluşturacağı konusundaki keskin anlayışıdır. Onun “Profesörün Evi”ndeki cesur yapısal atılımlarını düşünün. Böylesine karmaşık bir yaşamın ve çalışmanın alanını açıkça görmek ve neyin ele alınması gerektiğine ve ne yazık ki neyin dışarıda bırakılması gerektiğine karar vermek gerçek bir özgüven ve gerçekten derin bir bilgi gerektirir. Bazı akademisyenler Taylor’ın neleri dahil ettiği veya dışarıda bıraktığı konusunda tartışabilir, ancak geri kalanımız için (ister Cather’in romanlarına yeni başlayan ister onun hayatını merak eden eski hayranlar olsun) bu mükemmel bir giriş.

Parlayan medusaların peşinde: Willa Cather’ın Hayatı | kaydeden Benjamin Taylor | Vikingler | 180 s. | 29 dolar