Kitap Eleştirisi: Liniers'den “Gece Hikayeleri: Latin Amerika'dan Folktales” ve Vera Brosgol'den “Plain Jane and the Deniz Kızı”

dunyadan

Aktif Üye
Son 10 dakikadır oğlum Noah elinde bir el aynasıyla evin içinde koşuyor, kendine bakıyor, kediye takılıp düşüyor ve mobilyalara çarpıyor. Yalnızca baktığı şeyi, yani kendisini ve arkasında olanı görebilir. “Ne yapıyorsun?” Soruyorum. “Yalnızca üçüncü şahıs olarak var olsaydım nasıl olurdu diye hissetmeye çalışıyorum” diye yanıtlıyor. “Anladım” diyorum. “Merdivenlerden uzak dur.”

Mythos, Nuh'un yaptığını yapar. Üçüncü kişiyi ortaya çıkarmak için ilk kişiye bir ayna tutuyor. Halk masalları, birinci kişiyi eski bir bornoz gibi yerde buruşturur ve ana hatlarını bir alegoriye dönüştürür.

Kapağında GECE HİKAYELERİ: Latin Amerika'dan Halk Masalları (Toon, 48 sayfa, 17,99 dolar, 7-9 yaş arası), Liniers olarak bilinen Arjantinli karikatürist Ricardo Liniers Siri tarafından, başlıktaki “O” harfinin yerini akıllıca kaşlarını çatan bir ay aldı. Bir kez açık sesli harf, bir kez “hikâyeler” sözcüğünde bir delik, yıldızlı bir gökyüzü önünde ranzada birbirlerine Latin Amerika halk masallarını anlatan endişeli ay, kız ve erkek kardeşlerin üzerinde parlıyor.

Aşağıdaki komik sahnelerde arkalarında gösterilen gökyüzü (gri sulu boya üzerine siyah mürekkebin girdapları ve halkaları) bir parmak izini andırıyor. Ama kime? Belki aynı anda hepimize ait olan masalsı bir parmak izidir bu; birinci ve üçüncü kişi, hikaye anlatıcıları ve hikayelerdeki karakterler tarafından paylaşılan bir parmak izi.

Kardeşler, diğer kardeşin ne kadar korktuğuna bağlı olarak hikayenin sonunu değiştirir ve ortasını değiştirir. Liniers, bu adlibbers'ın etrafına, sanki halk masalları onları yeniden anlatan çocuklar tarafından hayal edilmiş gibi, rüya baloncuklarını anımsatan yumuşak, dairesel kenarlar çiziyor. Her zaman hayatta kalmak için hikayeler anlattığımıza inandım ama belki de yanlış anladım. Belki halk masalları rüya görüyordur biz böylece O asla ölme.

Bu oğlan ve kız, yataktan hiç kalkmadan Güney Amerika'yı dolaşıyor, Brezilya Iara'sı (genç erkekleri her şeyi bırakıp sonsuza dek su altında onunla yaşamaya ikna eden bir deniz kızı) hakkındaki hikayelerle birbirlerini korkutuyorlar; Meksika'daki La Lechuza (“çocuğunu zulüm nedeniyle kaybeden” ve şimdi intikam peşinde koşan yaşlı bir kadın suratlı bir baykuş); ve Arjantin ve Uruguay'dan La Luz Mala (Mandinga adı verilen kötü bir ışık, en kurak aylarda Pampa'daki yorgun gezginleri korkutan, “uygunsuz şekilde gömülenlerin ruhlarından doğan bir iblis”).

Siyah melon şapkasının kenarının altında, Mandinga'nın saçları, bir sayfanın dörtte üçünü kaplayan bir panel halinde başının her iki yanında düz siyah çizgiler halinde fırlıyor. Gözleri kırmızı gözbebekleriyle sarıdır, ağzı ve burnu kırmızı bir ceketin yüksek yakasının altına gizlenmiştir. Bu panelin altında dehşet ve onun yankısı gizleniyor: solda travma geçirmiş bir gaucho ve sağda halk masalını dinleyen erkek kardeş.

Artık hikayeye iyice yerleşmiş olan birader, ışıkların “sadece bu gece” açık bırakılıp bırakılamayacağını soracak kadar korkuyor. Son sayfada – görünüşte bilinçsiz ve çağdaş – deniz kızı, baykuş ve Mandinga'nın pencerenin hemen dışında olabilecek bir sokakta göründüğünü düşünürsek fena bir fikir değil.

Kitabın David Bowles tarafından yazılan önsözü Azteklerin ve diğer Nahua halklarının yaratılış mitlerine değiniyor ve bize bir dünyayı düzeltmenin bazen beş deneme gerektirdiğini hatırlatıyor. Ve arka plan malzemelerinden oluşan bir hazine, Zeilers'ın üç “Gece Hikayesi”nin kökenlerini açıklıyor.

Vera Brosgol'un su altı halk masalları, SADE JANE VE DENİZ KIZI (Birinci İkinci, 368 sayfa, 14,99 dolar, 10 – 14 yaş arası), bildiğimiz ve sevdiğimiz birçok hikayeden yeniden türetilen kinayeler ve karakterlerden oluşan bir kabare. “Alice Harikalar Diyarında”, “Hansel ve Gretel”, “Külkedisi”, “Kırmızı Başlıklı Kız” ve “Güzel ve Çirkin” filmlerinden noktalar bu çizgi romanın sayfalarında antika parıltılar gibi parlıyor.

Plain Jane, yalnızca Hans Christian Andersen'in hayal gücünden kurtarılmış bir karakter gibi değil, aynı zamanda kahramanlarının sık sık çektiği eziyetlerden de sonunda kurtulmuş gibi hissediyor. Brosgol, Jane'e sadece “sonsuza dek mutlu” gibi korkunç bir kader değil, “sonsuza dek mutlu” bir şans veriyor.

Yaşlı bir kadın, selkiler, zombiler, kötü deniz kızları, bir su iblisi, bir fener balığı, kayıp bir kardeş, ölü ebeveynler, yerinden edilme ve kalp kırıklığıyla dolu bir dünyanın herhangi bir fark edilebilir komploya yer bırakmayacağını düşünürdünüz, ama Brosgol içmiş olmalı Jane'in içtiği sihirli iksir ona su altında nefes alma, tarihi anlama ve ne zaman hava alması gerektiğini tam olarak bilme gücü verir.

Hikâyesi güzel erkekleri yiyerek gençliğini ve güzelliğini koruyan bir denizkızının etrafında dönüyor; sevdiği adamı yemeye dayanamadığı için güzelliğinden fedakarlık eden yaşlı bir deniz kızı; ve denizin derinliklerindeki kahramanca maceraları sonunda kendi iç yüzünü görmesini sağlayan Plain Jane.

En gerçek yansımamıza ulaşmak için bazen aynalarımızı çarpıtan birçok efsaneyi geçip suyun en berrak olduğu yere ulaşmamız gerekir.