Kült şarkıcı Daniel Johnston geride bıraktı

dunyadan

Aktif Üye
Greenwich Village'deki Electric Lady Studios, çalışan bir müzik müzesidir. Fender'ın ikiz amplifikatörü, 1970'ten itibaren ölümünden önce işe getirildi ve ölümünden önce inanılmaz bir kayıtta kullanılan bir elektrikli piyano Stevie Wonder. Bob Dylan'ı kas sürülerinde oynayan bir klavye ve ressam Lance Jost'tan birkaç parlak duvar resimleri, akvaryum dönemlerinde yıldızlararası gezileri ve cinsel araştırmaları temsil eden orijinaller.

Ancak, 2010 yılında onu finansal kalıntılardan kurtarabildikten sonra 2010 yılında uzay sahibi olan eski stajyer Lee Foster, şarkıcı-söz yazarı Daniel Johnston'un çizimlerini ofisinin köşesinde küçük bir kasada tutuyor, her bir tarafın plastikte bir limig-yeşil halka bağlayıcısında bağlandı.

“Bunun finansal değerle hiçbir ilgisi yok,” dedi Foster geçen ay öğleden sonra akşama girdiğinde sanat odasında. “O kadar anlamlı ki, bu ya da üç saat boyunca çizmek için otursa bile, düşündüğü her şey. Oradaki ruhundan biraz.”

Johnston'un 2019'daki ölümünden kısa bir süre sonra Foster, Johnston'un beklenmedik bir şekilde muazzam sanat nişastasının beklenmedik yöneticisi oldu. 80'lerin sonlarında Johnston, kariyerini bipolar bozukluklarla buldu ve ilk kez psikiyatri hastanelerinde ilk kez, hemen duygusallara hızlı bir şekilde kesilen melodileri olan hoş olmayan ve ascare şarkı yazarı olarak kaldı.

Ama aynı zamanda yarım asırdan fazla bir süredir sahipti ve belirsizliklerini ve umutlarını, cinsel hayal kırıklıklarını ve dini dikillerini gösteren bir karakter kozmosu yarattı. Foster tahminleri, Johnston'un ailesi üzerinde pek çok kişi görülmemiş olan 15.000 parça olabilir. “Ne çizebileceğimden korkuyorum”, Nisan ayının sonunda yayınlanan bir kitap, Johnston'un sanatının ilk koleksiyonu ve dünyayı nasıl yaşadığı hakkında bir vahiy.

“Bu şeyleri bizi eğlendirmek için çizmedi. Konuşmaya çizdi,” dedi ağabeyi Dick Johnston, Katy, Teksas'taki evinden, Daniel'in sanatının kitap raflarını sıralayan çerçeveleri ve figürleri. “O gerçek ve ciddiydi ve bunlar zamanında anları. Onun için deneyim kazanıyorlar.”

47 yaşındaki Foster, ilk kez Johnston'dan Kurt Cobain'in 1983 grubu “HI, How You: The Bitmemiş Albüm” nin kapağı ile beyaz bir tişört giymeye başladığı zaman öğrendi. Ayrıca müzik dergilerinde de okudu. Ancak Foster, Johnston'ın kırsal Tennessee'deki kayıtlarına kolay erişim sağlamadı. 2005'ten itibaren “Şeytan ve Daniel Johnston” belgeseli – Johnston'ın akıl hastalıkları ve ilaçlarla kavgaları ve sirk ve ses gençliği ile çeşitli kaçışlar – ilgisini çekti. Foster, “Çocukken, en sevdiğim şeylerden biri” Pee-wees harika bir maceraydı “ve her zaman bu karşılaştırmayı yaptım.” Dedi. “Hayatı kurgudan daha garipti.”

2019 yazında Foster, bir şarkıcı-söz yazarı stüdyo duvarında bir Johnston çizimini gördü. Kendini nasıl alabileceğini merak etti. (Cevap- “Sürekli olarak aile yardımını gönderiyorum”-bu özellikle yararlı değil.) EBay'de Kung-Fu tarafından eğitilmiş bir Kaptan Amerika'nın bir örneğini 900 dolara buldu ve Johnston'un ailesine Johnstons'a katılıp katılamayacağını sordu. Kasım ayında, Johnston'un ölümünden iki ay sonra ve ailenin sadece haftalar içinde 500.000 ABD Doları sattıktan kısa bir süre sonra geldi. Dick bir kutu çizimleri açıkladı ve onları gece geç saatlerde onlardan geçirdiler.

“Bir süre sonra bu sayfalarla ilgilenirler ve sadece sayfalardır,” dedi 71. Görmek bu durumda. “ Bunu yaptığımdan beri bir süre geçti. Baş döndürücü bir paylaşımdı. “

Foster, kedere rağmen, Dick'in ezici miktarda malzemeden sorumlu olduğunu fark etti – 150 dergi, saatler ve konuşmalarla kaydedilen binlerce saat, tüm bu çizimler. Dick şimdi bu bağların üçte ikisini sayısallaştırdı ve onlardan karşılık gelen özleri kardeşinin albümlerinin yeni baskılarına ekledi. (“Bir film için bir senaryo yazdığımızda,” dedi, “sanki bizim için yazmış gibi.”) Geri kalanı Foster'a ezici bir miras koruyarak elektrikli bayanın tasarruflarıyla karşılaştığını hatırlattı. Johnston'ın konularına Cat Power ve Elvis Costello gibi müzisyenlerden teslim ettiği çizimler sunarak ona yardım etmeyi teklif etti.

2024 düğününden günler önce Johnston'un çizimleri ile Elektrikli Lady A'nın stüdyosunda kendini kuşattığını ve “çizebileceğimden korkmaya” çalıştığını sürekli olarak görmeye takıntılıydı. Bir video gönderdi. “Dedim,” Yapman gereken başka bir şey yok oğlum? “, Dick güler dedi,” adamım, kararlıydı. “

Şarkıda, Johnston, akorlar aracılığıyla tatlı bir şekilde dövülmüş veya dövülmüş birkaç sert çizgiyle karmaşık duyguları yakalamak için tuhaf bir yeteneğe sahipti. “Zihin filmleri” sonsuza dek huzursuz olduklarını, kendi düşünceleriyle huzursuz olduklarını yakaladığında, “sonunda gerçek aşk”, azim acısı üzerinde acı bir ilahidir. Aynı şeyi kalem ve kağıtla yaptı. Alaylı şeytanlarla çevrili, eskizde “doğal olarak” katatonik görünüyor. Başka yerlerde Şeytan, Johnston favorisi olan bir Busty Doodle'dan “Sanırım çiziyorum, ben”, ironik bir diploma anı.

Sohbette, hem Foster hem de Dick nihayet şimdi elektrikli bayanda kasada yaşayan aynı çizimi tartışıyor. Johnston, tepeden yarı korumalı bir yarasa olarak güdük bir alanda ayağa kalkar ve tek bir filiz ve sırıtışta sırıtır. “Hala umut var!” Diyor.

Dick, “Hayat bir felaket ve tren kazası değil mi? Ve işte buradayım ve dışarı çıkıyorum,” dedi Dick. “İçsel benliğinizin ne olduğunu her zaman bilmiyorsunuz, ama kararlarınızda ortaya çıkıyor. Dan bu umudu tutacaktı.”