Sanat felsefesinin amacı nedir ?

Duru

Yeni Üye
Sanat Felsefesinin Amacı Nedir? (Ama Lütfen Ciddiyetle Değil :))

Sevgili forumdaşlar,

Şimdi bakıyorum da hepimiz sanat deyince gözümüzün önünde bir ressam, bir şair ya da sahnede “bu hareketim tamamen doğaçlama” diyen bir oyuncu canlandırıyoruz. Ama işin felsefesine girince işler karışıyor. Çünkü “sanat felsefesinin amacı nedir?” sorusu, aynı anda hem kahve içerken felsefe yapmak isteyenler için bir nimet, hem de gece üçte “acaba bu tabloyu niye böyle çizmişler?” diye düşünürken kabus.

Ama gelin biz bu konuyu fazla ciddiye almadan, biraz geyik yaparak konuşalım. Sonuçta forumun amacı birbirimizi düşündürmekten çok güldürmek, değil mi? :))

---

Erkekler ve Sanat Felsefesi: Çözüm Odaklı Yaklaşım

Bir erkek, sanat felsefesinin amacını tartışırken şöyle başlar:

“Abi bence sanatın amacı bellidir: Çözüm üretmek. Ressam tabloyu yapar, sen bakarsın, beyninde bir problem çözülür. Mimar bina yapar, gölgeyi hesaplar, yazın terlemezsin. Şair şiir yazar, sen sevgiline kopyala yapıştır yaparsın, ilişki kurtulur.”

Erkek mantığı net: Sanat felsefesi bir çeşit strateji toplantısıdır. Bir ressamın fırça darbelerini, satranç tahtasında vezir hamlesi gibi görürler. “Hocam bu Van Gogh da çok romantikmiş ama keşke önce bir SWOT analizi yapsaymış,” diyecek kadar da ileri gidebilirler.

Kısacası, erkekler için sanat felsefesi, IKEA mobilya kılavuzu gibidir: Açıklayıcı olmalı, net olmalı, çözüme ulaştırmalı.

---

Kadınlar ve Sanat Felsefesi: Empati Sanatı

Kadınlara göre sanatın felsefesi bambaşka bir alem. Bir kadın der ki:

“Sanatın amacı hissettirmektir, ilişki kurmaktır. Bu tabloya bakınca içim burkuldu, bu şarkıyı dinleyince lise aşkımı hatırladım, bu şiirde sanki bana yazılmış bir satır var...”

Onlar için sanat, bir köprü. Ressamla kurduğu bağ, şairle yakaladığı duygu, heykeltıraşla yaşadığı içsel diyalog. Erkekler gibi “çözüm nerede?” diye bakmazlar; onlar için asıl mesele, “ben bu sanat eserinin içinde kendimi buluyor muyum?”

Hatta bazen sanatın amacı sorulduğunda, “Bence Picasso bana dertleşmek istemiş” gibi cevaplar çıkar. Ve işin garibi, kulağa da mantıklı gelir!

---

Sanat Felsefesinin Ortak Amacı: Hepimizi Karıştırmak

Gerçekçi olalım: Sanat felsefesi aslında bize cevap vermekten çok soru sorduruyor. “Bu tablo niye böyle?”, “Şair neden susmayı seçti?”, “Müziğin sessizliği de bir anlam taşıyor mu?”

Ama işin eğlenceli yanı da burada. Çünkü sanat felsefesinin amacı belki de, bizi çözümsüz bir denklemle baş başa bırakmak. Kadın “hislerim karıştı” der, erkek “bu işin mantığı yok” der. Ama ikisi de o anda aynı eserin önünde duruyorsa, işte orada sanatın asıl amacına ulaştık: İnsanları bir araya getirmek.

---

Forumdaşlar, Hadi Biraz Eğlenelim!

Şimdi gel gelelim sizlere… Sizce sanat felsefesinin amacı nedir?

- Erkek forumdaşlar: Sanatın size stratejik plan yaptırdığı anları paylaşın. (Mesela “Tabloya bakınca evlilik teklif etme zamanımın geldiğini anladım” gibi.)

- Kadın forumdaşlar: Bir şarkı, bir şiir ya da bir tabloyla yaşadığınız en duygusal ilişkiyi anlatın. (Ama ilişki dediğim, tabloya sabah “günaydın” demek de olabilir tabii :))

Ve lütfen ciddi cevaplar da yazın, ama biraz da kahkaha katalım. Çünkü sanatın amacı bazen “kültürel haz” falan değil, hep birlikte gülmek olabilir.

---

Sonuç Yerine: Sanat Bir Bahane, Muhabbet Şahane

Sanat felsefesinin amacı konusunda çok şey yazılabilir. Ama forum ruhuna uygun olarak şöyle toparlayalım:

- Erkekler için sanat, çözüm üretir.

- Kadınlar için sanat, ilişki kurar.

- Hepimiz için sanat, kafa karıştırır.

Ve belki de işte tam da bu yüzden sanat güzeldir. Çünkü hayatın bütün sorularına yanıt bulmaya çalışırken, sanat bize der ki: “Boşver cevabı, gel biraz hislen, biraz düşün, biraz gül.”

Şimdi söz sizde, forumdaşlar! Sizce sanat felsefesinin amacı nedir?

👉 Haydi bakalım, klavyeler konuşsun, espriler uçuşsun!